1. Şirketinizin sürdürülebilirlik stratejisinin ana hatlarını çizer misiniz? Bu strateji nasıl şekillendi?
Trendyol olarak, sürdürülebilirlik konusunda odaklanmamız gereken en önemli alanları Önceliklendirme Analizi aracılığıyla belirledik. Bu bakış açısıyla, insan ve dünya önceliğinde pozitif etki yaratan ve sürdürülebilirlik alanını ana odaklarından biri olarak konumlamış bir e-ticaret platformu olmayı amaçladık. Bu hedefle, stratejimizi ve yol haritamızı belirleyerek, Sürdürülebilir Etki Planı adını verdiğimiz rehberimizi hazırladık. Ana hatlarını; etki ettiğimiz paydaşların yaşam kalitesini ve dünyamızı gelecek nesiller için iyileştirmek olarak belirlediğimiz bu rehber ile tüm paydaşlarımızla birlikte sorumlu bir şekilde hareket ederek nasıl büyüdüğümüzü anlatmak istedik.
2. Sürdürülebilirlik stratejisi, şirketin genel iş stratejisine nasıl entegre ediliyor? Ve şirketin diğer departmanlarıyla iş birliği nasıl sağlanıyor?
Sürdürülebilirlik stratejimizi, şirketimizin genel iş stratejisinin ayrılmaz bir parçası olarak konumlandırıyoruz. Sürdürülebilir Etki Planımız, yalnızca çevresel ve sosyal sorumluluk hedeflerini değil, aynı zamanda iş modelimizin uzun vadeli başarısını destekleyen temel unsurları da kapsıyor.
Bu stratejiyi işimizin tüm süreçlerine entegre edebilmek için departmanlar arası bir iş birliği kültürü oluşturduk. Örneğin, tedarik zinciri süreçlerimizde sürdürülebilir üretim kriterlerini belirlerken, lojistik operasyonlarımızda karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ürün ve hizmet geliştirme süreçlerimizde çevresel etkiyi minimize eden yenilikçi çözümler üretirken, insan kaynakları politikalarımızda da çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitlik ilkelerimiz doğrultusunda farklı ekiplerden oluşan çalışma grupları için en iyi çalışma ortamını sağlamaya yönelik adımlar atıyoruz.
Ayrıca, sürdürülebilirlik hedeflerimizi daha etkin bir şekilde hayata geçirmek için yöneticilerimizden saha ekiplerimize kadar tüm çalışanlarımızı kapsayan eğitim programları düzenliyor, iç iletişim çalışmalarımızla farkındalığı artırıyoruz. Şirketimizin en büyük pozitif etki yaratma amacını farklı konulara özel sosyal etki projeleriyle destekliyor, tüm çalışanlarımızla birlikte dönüşüm inancımızı merkeze alıyoruz. Şirket içindeki bu koordinasyon, sürdürülebilir büyüme hedeflerimizi güçlü ve etkili bir şekilde hayata geçirmemizi sağlıyor.
Sektörümüz ve küresel ekosistemimiz için önemli bir kilometre taşı olduğuna inandığımız, 'Birlikte Dönüşüm Akademisi'ni Boğaziçi Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirdik. Ülkemizde tüm ekosistemine sürdürülebilirlik eğitimleri veren ilk e-ticaret şirketi olduk. Birlikte Dönüşüm Akademisi faaliyet gösterdiğimiz tüm pazarlarda da ekosistemimize açık. Bu akademi başta olmak üzere, hayata geçireceğimiz tüm sürdürülebilirlik ve sosyal etki çalışmalarıyla dönüşüm etkisini hızlandırmayı amaçlıyoruz.
3. Sürdürülebilirlik performansınızı ölçmek için hangi kriterleri kullanıyorsunuz?
Trendyol olarak, sürdürülebilirlik performansımızı ölçerken, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) faktörlerini kapsayan uluslararası standartlara ve sektör dinamiklerine uygun kriterler kullanıyoruz. Sürdürülebilir Etki Planımız doğrultusunda, şeffaf, ölçülebilir ve veri odaklı bir yaklaşım benimsiyoruz.
Çevresel Etki konusunda Karbon Ayak İzi ve Emisyon Yönetimi, Enerji Verimliliği ve Atık ve Ambalaj Yönetimi çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Tedarikçilerimizin sürdürülebilirlik standartlarına uyumlarını takip ediyor, sosyal ve çevresel uygunluk denetimleri gerçekleştiriyoruz.
Bunun yanı sıra insanı odağımıza alarak, farklı platformlarda girişimci kadınları destekliyor, başarı oranlarını analiz ediyoruz. Çalışan bağlılığı anketleri ile de çeşitlilik ve kapsayıcılık politikalarımızın etkinliği gibi kriterleri değerlendiriyoruz.
2022 yılında oluşturduğumuz sektörün ilk ve en kapsamlı sürdürülebilirlik yol haritası olan Sürdürülebilir Etki Planı çerçevesinde Global Reporting Initiative (GRI) gibi uluslararası standartlara uygun olarak sürdürülebilirlik raporları yayımlıyoruz.
Tedarik zinciri şeffaflığı ve iş etiği politikalarımızın etkinliğini denetliyor, paydaşlarımızla iş birliği yaparak sorumlu e-ticaret uygulamalarını geliştirme süreçlerimizi analiz ediyoruz.
Bu ölçüm mekanizmaları sayesinde, sürdürülebilirlik performansımızı sürekli takip ediyor, gelişim alanlarımızı belirleyerek uzun vadeli etkimizi artırmayı hedefliyoruz.
4. Sürdürülebilirlik hedeflerinizi gerçekleştirirken iş birliği yaptığınız dış paydaşlar (STK'lar, üniversiteler vb.) var mı? Varsa bu iş birliklerinden nasıl faydalanıyorsunuz?
Tüm ekosistemimiz ve toplumumuz için dijital fırsat eşitliği yaratmamız gerektiğine inanıyoruz. STK'ları, sanatı ve kültürel değerleri destekliyoruz.
Sepette İyilik, Yarının Köyleri, Trendyol Sanat, Türkiye'nin Müzeleri, Coğrafi İşaretli Ürünler Programı gibi projelerle Dijital Fırsat Eşitliği konusunda önemli gelişmeler kaydettik.
Projelerimizden biri olan Sepette İyilik, 2020 yılında hayata geçti ve Türkiye'de ilk kez sivil toplum kuruluşlarını aynı çatı altında bir araya getirdi. Sepette İyilik, STK'lar için sürdürülebilir bir kaynak geliştirme modeline dönüştü ve eğitimden çevreye kadar çeşitli alanlarda 100'e yakın STK’ya ev sahipliği yapıyor. Satışlardan elde edilen tüm gelir, herhangi bir kesinti yapılmadan doğrudan bu STK'lara aktarılıyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle kırsal kalkınmayı destekleme ve dijitalleşmeyi herkes için ulaşılabilir kılmak adına Yarının Köyleri projemizi başlattık. Yarının Köyleri Projesi, Türkiye'deki kırsal toplulukları güçlendirmek için e-ticaret ve dijital teknolojiden yararlanarak dijital uçurumu kapatmayı amaçlıyor.
Türkiye'de genç ve bağımsız sanatçılara yepyeni bir dijital platform sunarak eserlerini milyonlarca sanatsevere ulaştırmalarını sağlıyoruz. Trendyol Sanat'ta resim, baskı resim, gravür, fotoğraf, heykel, cam, seramik, illüstrasyon, grafik gibi farklı disiplinlerde 150'den fazla bağımsız sanatçının 1.000'e yakın eseri sergileniyor.
Yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı ve özel 180'den fazla müzeye destek olmak amacıyla “Türkiye'nin Müzeleri Trendyol'da” projesini başlattık. Proje, müze eserlerini tek bir çatı altında toplayarak Türkiye'nin dört bir yanındaki milyonlarca müşterinin beğenisine sunuyor ve müze perakendeciliğinin dijitalleşmesine katkı sağlıyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz “Coğrafi İşaretli Ürünler Programı” kapsamında, Türkiye'nin farklı bölgelerinden, her biri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili almış ürünleri platformumuz üzerinden müşterilerimize sunuyoruz.
5. Şirketinizin uzun vadede sürdürülebilirlik hedefleri nelerdir?
Sürdürülebilir Etki Planımız ile birlikte samimi, şeffaf, paydaş iş birliğine dayanan, hesap verilebilir bir strateji belirledik. Böylece tüm iş süreçlerinde sürdürülebilirliği önceliğimiz haline getiriyor, kısa ve uzun vadeli planları belirliyoruz. Kısa vadede, 2025 yılı sonuna kadar tüm lojistik operasyon tesislerinin sıfır atık sertifikalı olması hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Uzun vadede, 2040 yılına kadar kendi operasyonlarımızda karbon nötr olmayı, 2050 yılına kadar tüm değer zincirimizle karbon nötr olmayı hedefliyoruz.
Ayırca, 2030 yılına kadar kendi ürünlerimizin yüzde 20'sinin yüzde 100 sürdürülebilir malzemelerden üretilmesini, 2030 yılı sonuna kadar ana tedarikçilerimizin hepsinin çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) kriterleri açısından denetlenmesini ve bu kriterlere yüzde 100 uyumlu olmasını hedefliyoruz.
6. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusuyla ilgili hangi çalışmaları yapıyorsunuz?
UN Women ve UN Global Compact'in ortak girişimi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri'nin (WEPs) imzacısı olarak, Trendyol’da çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konusundaki kararlılığımızla ekiplerimizi, satıcılarımızı, iş ortaklarımızı ve müşterilerimizi destekliyoruz.
İş gücümüzde dengeli cinsiyet temsilini sağlamak için çalışıyoruz. Mevcut çalışanlarımızın %36'sı, yöneticilerimizin ise %38’i kadın. Özellikle, mühendislerimizin %49,9'u kadın çalışanlardan oluşuyor. Bunun yanı sıra, ücretlendirme politikamızın ve aldığımız kararların adil, şeffaf ve performansa dayalı olmasını sağlıyoruz. Trendyol'da herkes; cinsiyet, ırk, etnik köken, yaş, cinsel yönelim ve herhangi bir kimlik özelliğine bakılmaksızın, katılım sağlama ve katkıda bulunma, ödüllendirilme ve katkıları için değerli hissetme konularında fırsat eşitliğine sahip.
Ayrıca, önceliklendirme analizi ile Sürdürülebilir Etki Planımızı oluştururken, Kurumsal Sosyal Etki alanındaki ana başlıklarımızı dijital fırsat eşitliği, kadının güçlenmesi, nitelikli eğitim olarak belirledik. Büyük bir iş ekosisteminin parçası olarak küçük ve orta ölçekli işletmeler, kadın girişimciler ve kooperatiflerin başarısını önemsiyor ve büyümelerini desteklemek için programlar ve hizmetler geliştiriyoruz. dijital fırsat eşitliği, kadının güçlenmesi, nitelikli eğitim konularında Kurumsal Sosyal Etki programları yoluyla olumlu etkimizi artırmak, 2028 yılına kadar Yarının Köyleri programımızla 10 dijital merkeze ulaşmak hedefiyle çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.
7. Tedarik zincirinde sürdürülebilirlik ilkelerine nasıl bağlı kalıyorsunuz ve bu süreci nasıl denetliyorsunuz?
Etik kaynak kullanımına, adil işgücü uygulamalarına öncelik veren ve tedarik zinciri boyunca karbon ayak izini azaltan şirketler yalnızca riskleri azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda giderek daha bilinçli hale gelen tüketicilere de hitap ediyorlar. Sorumlu tedarik zinciri taahhüdümüzün bir parçası olarak, tedarikçilerimizi çevresel ve sosyal faktörler açısından değerlendiriyoruz. Ayrıca sürdürülebilir ürünler sunarak müşterilerimizi bilinçli seçimler yapmaları için destekliyoruz.
Trendyol'da tedarikten üretime kadar tüm süreçlerde yerel paydaşlarla yakın iş birliği içinde çalışıyoruz. Yerel toplulukları tedarik zinciri boyunca destekleyerek, inovasyon ve dizayn yoluyla sürdürülebilir ve izlenebilir üretimi hedefliyoruz. Değer zincirimiz genelinde evrensel standartların ve iş etiği değerlerinin korunması doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
2030 yılına kadar ürünlerin %20'sini %100 sürdürülebilir malzemelerden üretmek hedefiyle tedarikçilerimizle ortak projeler hayata geçiriyoruz. 2025 yılına kadar bitmiş ürün tedarikçilerinin %100'ünü, 2030 yılına kadar da alt tedarikçilerin %100'ünü Çevresel, Sosyal ve Yönetişimsel kriterler uyarınca denetlemek/bunlara uyumunu sağlamak istiyoruz. Yine 2030 yılına kadar 1. seviye tedarikçilerin düzenli depolama sahalarına sıfır atık göndermesini sağlamayı hedefliyoruz.
8. İklim krizi, şirketin uzun vadeli iş stratejilerini nasıl etkiliyor? Bu konuda nasıl önlemler alıyorsunuz?
İklim krizini her düzeyde eşgüdümlü çözümler gerektiren, küresel etkileri olan acil bir konu olarak değerlendiriyoruz. İklim krizinin önüne geçmek için harekete geçme zamanının çoktan geldiğinin farkındayız ve bu bilinçle çözümün parçası olmak için çalışmalar yürütüyoruz. Karbon Azaltımı, Ambalaj & Atık ve Sürdürülebilir Üretim alanlarında tüm operasyonlarımızda dönüşümler sağlıyoruz.
2040 yılına kadar kendi tüm operasyonlarımızda, 2050 yılına kadar da tüm değer zincirimiz genelinde karbon nötr hedefiyle çalışıyoruz.
Bir e-ticaret firması olarak ürünlerimizi en güvenli ve verimli şekilde teslim etmekten de sorumlu olduğumuzun bilincindeyiz. Ambalaj atıklarını en aza indirmek için daha sürdürülebilir malzemeler ve yeni tasarımlar kullanan, döngüsel bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bu konudaki hedeflerimizi, 2025 yılına kadar perakende ambalaj malzemelerimizin %100'ünü sertifikalı kaynaklardan sağlamak, 2023 yılına kadar plastik paketleri en az %70 oranında geri dönüştürülmüş malzemelerden üretmek, 2023 yılına kadar uluslararası perakende operasyonları için plastik poli paketleri %100 geri dönüştürülmüş malzemelerden üretmek ve 2025 yılına kadar tüm operasyon merkezleri için sıfır atık sertifikasyonunu almak olarak belirledik.
9. Şirketiniz, çevresel etkisini azaltmak için hangi yenilikçi teknolojileri veya yöntemleri kullanıyor?
Trendyol olarak, çevresel etkimizi azaltmak için birçok yenilikçi teknoloji ve sürdürülebilir çözüm uyguluyoruz. Lojistik süreçlerimizde rota optimizasyonu ve PUDO (Gel-Al noktaları) gibi yöntemlerle teslimat süreçlerini daha verimli hale getirerek karbon salımını azaltıyoruz. GES ve RES yatırımlarıyla yenilenebilir enerji kullanımını artırırken, ambalaj optimizasyonu çalışmalarıyla atık miktarını minimize ediyoruz. Ambalaj miktarı optimizasyonu sayesinde yalnızca atık miktarını azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda hacim ve desiden tasarruf ederek lojistik operasyonlarımızda daha az taşıma alanı kullanıyor ve karbon salımını düşürüyoruz.
Ayrıca, elektrikli araçlarla teslimat konusunda projeler geliştiriyor, bisikletli kuryeleri destekleyerek şehir içi dağıtımda çevreci çözümler geliştirmeye odaklanıyoruz. Depolarımızda ise aydınlatma ve havalandırma sistemlerinde yapılan iyileştirmelerle enerji verimliliğini artırıyoruz. Operasyonlarımızdaki karbon emisyonlarını ölçerek azaltma hedefleri belirliyor ve sürdürülebilirlik odaklı projelere yatırım yapıyoruz.
Dolap platformu aracılığıyla ikinci el ürün satışını teşvik ederek ürünlerin ömrünü uzatıyor ve kaynak kullanımını azaltıyoruz.
Çevre dostu üretim süreçlerine sahip markaları ve geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen ürünleri öne çıkaran sürdürülebilir alışveriş kategorileri oluşturuyoruz.
Birlikte dönüşüm akademisi ile iş ortaklarımızı sürdürülebilir üretim ve lojistik süreçlerine teşvik ederek, daha düşük çevresel etkiye sahip bir ekosistem oluşturuyoruz.
10. Son olarak şirketinizde sürdürülebilirlikten sorumlu çalışanınız var mı? Bu pozisyon için aradığınız genel özellikler nelerdir?
Trendyol’da sürdürülebilirlik ve sosyal etki yönetimi için bir ekip oluşturduk. Bu ekip, her biri iş birimlerimizi temsil eden 25'in üzerinde temsilcinin liderlik ettiği çalışma gruplarını koordine etmekten sorumlu. Bunun yanında kritik kararları birlikte aldığımız 80 üyeli bir komite yapımız da bulunuyor.
Sürdürülebilirlik ekibimizde çalışan kişilerin çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) konularında bilgi sahibi olması, sürdürülebilirlik stratejileri geliştirme ve uygulama yetkinliğine sahip olması beklenmektedir. Ayrıca, ilgili yasal düzenlemeleri takip eden, proje yönetimi ve raporlama konularında deneyimli, paydaşlarla etkili iletişim kurabilen ve inovatif çözümler üretebilen kişiler bu ekip için tercih edilmektedir. Şirket olarak, sürdürülebilirliği iş süreçlerimize entegre ederek uzun vadeli değer yaratmayı hedeflemekteyiz.

Comments